Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 19 d’octubre del 2012

Que és l'art?



QUÈ ÉS L'ART?

L'ART I LA CREACIÓ ARTÍSTICA
El Grito - Edvard Munch
La creació artística és inherent a l'ésser humà, l'obra d'art és abans que res comunicació, és un codi més dels creats per l'home per transmetre les seves idees i els seus sentiments, l'autor, independentment de l'època i de la manera d'expressió, és abans que res creador. Mitjançant l'art l'artista imita o expressa tant el material com l'immaterial, reprodueix imatges de la realitat física o humana, però avui és evident que la fotografia i el cinema compleixen amb major exactitud aquesta possibilitat, de manera que ha hagut de buscar altres sortides, convertint-se en un art-creació que ho abasta tot, des del realisme fins l'abstracció.



2. NATURALESA DE L'OBRA D'ART
L'obra artística és el resultat d'una sèrie de factors que influeixen en el creador i en l'obra d'art en si.
En primer lloc l'obra d'art és reflex d'una personalitat creadora, de manera que podem fins i tot arribar a apreciar les característiques psicològiques de l'artista a través de la seva obra, el creador no actua sense més referència que el seu propi jo, és inevitable que el món exterior de la realitat visible incideixi sobre els seus sentits i influeixi en les seves creacions.

3. L'OBRA ARTÍSTICA I L'ESTIL
La forma de manifestar un artista o una col·lectivitat mitjançant unes característiques comunes que es repeteixen durant una determinada època, és un estil artístic.






A cada estil pot distingir una evolució amb fases successives: 1. Arcaica,comencen a aparèixer les característiques que després seran les més rellevants 2. Clàssica, és l'època de maduresa  3. Manierista, és l'etapa en què l'artista, sense prescindir de les normes clàssiques, no es limita a repetir-les, sinó que les estilitza i transformadonant-los un tractament més expressiu i dinàmic  4 . Barroca, en aquesta fase, sorgida davant l'esgotament de l'anterior,es contraposa el grandiós i monumental al equilibrat
5. Recurrent, es tornen a imitar les normes del passat,preferentment de l'etapa clàssica, en produir una forta reacció contra l'etapa barroca.

 4. FUNCIÓ DE L'ART
La funció tant de l'escultura com de la pintura ha evolucionat al llarg de la Història de l'Art. Quan les institucions polítiques i religioses comencen a fer grans edificis, l'escultura i la pintura van servir per mostrar el poder i la riquesa dels seus constructors.
L'arquitectura té una finalitat eminentment utilitari, encara que variant les seves característiques segons la seva finalitat.

5. VALORACIÓ DE L'OBRA D'ART
- Al llarg de la Història ha variat el que es considera el més important a l'hora de valorar una obra d'art, configurant-se així les diferents tendències historiogràfiques de la Història de l'Art.

- A finals del segle XIX s'imposa la primera de les grans corrents historiogràfiques de la Història de l'Art, el Formalisme.

- Entre els segles XIX i XX, en oposició al Positivisme i al Formalisme imperants, es desenvolupen la Iconografia i la Iconologia, el principal objectiu és el significat de l'obra d'art, ocupant-se la primera de l'estudi de l'origen i desenvolupament dels temes figurats.


- Posteriorment, davant la sensació que l'anàlisi de l'obra d'art no era encara complet, sorgeixen nous corrents, com la Psicologia de l'Art, que derivaria en dues tendències: la que incideix especialment en la psicologia de l'autor, que explica l'obra d'art a partir del caràcter, de la inspiració o dels avatars vitals de l'artista.

- Per la seva banda el Estructuralisme també té un paper important en la interpretació de l'obra d'art, traslladant al llenguatge de l'art el mateix procés d'anàlisi que s'aplica amb qualsevol tipus de llenguatge comunicatiu, la distinció entre un significant (la part material, l'obra en si) i un significat (la seva aportació temàtica). Les principals aportacions des d'aquesta perspectiva es deuen a W.Benjamí, Mukarovsky i N. Goodman.

- Cadascuna d'aquestes corrents historiogràfics ha realitzat importants aportacions, contribuint a enriquir l'anàlisi de l'obra d'art, si bé és obligat complementar els seus punts de vista amb els de les altres tendències.











La imatge anterior del crist de Brasil, és una obra d'art, en canvi, la imatge inferior, no té res a veure amb l'art.




Ara deixo un video per ensenyarvos que és l'art




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada