ART EDAT MITJANA: ROMÀNIC
L’any 395 l’imperi Romà es dividí en dos territoris independents: l’imperi Romà d’Orient i l'imperi Romà d’Occident. L’Imperi s’enfonsà definitivament el 476 per les invasions dels pobles germànics.
CONTESTA
1.Quin any es produí la divisió de l'imperi romà?
A l’any 395.
2.Com quedà dividida la conca mediterrània?
Imperi Bizantí, continuació de l’imperi Romà d’Orient, l’’Europa occidental, dividida en diversos regnes germànics i els dominis musulmans, fruit dels territoris conquerits pels àrabs o per pobles convertits a l’islam.
L'imperi Bizantí
L’imperi Romà d’Orient va resistir les invasions dels pobles bàrbars i continuà existint fins al segle XV amb el nom d’imperi Bizantí.
L’emperador Justinià I va intentar reconstruir l’antic imperi Romà al voltant de la Mediterrània: conquerí la península Itàlica, una part del nord d’Àfrica i les principals illes de la Mediterrània occidental, i arribà a ocupar el sud de la Península Ibèrica.
La seva màxima esplendor se situa entre el 867 i el 1059, en què esdevingué una gran potència militar i comercial a la Mediterrània. Al final del segle XI entrà en decadència; els musulmans van aconseguir molts territoris i els turcs van prendre Bizanci el 1453.
CONTESTA
1.On estava situada Bizanci?
Al voltant de la Mediterrania
2.En quina data va ser presa del turcs? Quin significat especial té aquesta data?
Els turcs van prendre Bizanci el 867. La seva màxima esplendor se situa entre el 867 i el 1059, en què esdevingué una gran potència militar i comercial a la Mediterrània.
L'expansió de l'islam
Els àrabs eren un poble originari de la península d’Aràbia, situada entre la mar Roja i el golf Pèrsic. Al segle VI estava format pels pobles de l’est, que eren nòmades i es dedicaven a la ramaderia, i els de l’oest, que eren sedentaris, vivien en ciutats i treballaven en l’agricultura i el comerç.
CONTESTA
1.A quin segle neix l'Islam?
Al segle VI
2.On s'originà l'Islam?
Eren politeistes
La conquesta de la Península Ibèrica
La conquesta àrab del regne visigot va iniciar-se l’any 711, i ja el 715 els musulmans havien conquerit la major part del territori. L’expansió islàmica s’estengué fins a la Gàl·lia, on van ser derrotats pels francs a la batalla de Poitiers, l’any 732.
Durant els primers anys l'Àndalus va ser un emirat, una província dependent políticament i religiosa del califat de Damasc, en nom del qual era governada pels emirs. A mitjan segle VIII Abd al-Rahman I va declarar l’emirat independent políticament i al segle X esdevingué un califat independent, amb capital a Còrdova , de la mà d’Abd al-Rahman III .
CONTESTA
1.Quan es va iniciar la conquesta musulmana de la península Ibèrica?
Al 711.
2.Digues les fases per les que va passar l'ocupació musulmana?
715 els musulmans havien conquerit la major part del territori. L’expansió islàmica s’estengué fins a la Gàl·lia, on van ser derrotats pels francs a la batalla de Poitiers, l’any 732.
3.En quina data va acabar la predominància musulmana a la Península Ibèrica?
Al 732
La societat feudal
La revolució feudal
A partir del segle XI, el feudalisme és el sistema que configura l’organització política i social de la major part dels països de l'Occident europeu.
El nom de feudalisme prové de feu que vol dir ‘possessió territorial d’un senyor feudal’. Els habitats que treballen aquestes terres són vassalls d’un senyor, li deuen fidelitat i li han de pagar rendes en forma de productes i d’hores de feina. Aquest sistema feudatari apareix per diversos motius.
CONTESTA
1. Què es el feudalisme?
És el sistema que configura l’organització política i social de la major part dels països de l'Occident europeu.
La pau i la treva de Déu
Els canvis fruit de la revolució feudal afecten profundament l’organització social medieval i provoquen la desorganització general i moltes guerres entre nobles, les quals es caracteritzen per ser de gran ferocitat. Per aquest motiu, l’església convoca assemblees amb l’objectiu de frenar la violència de les guerres entre senyors i pacificar els territoris. En aquestes assembles estableix la pau de Déu i la treva de Déu.
La pau de Déu dicta l’excomunió de qualsevol que:
-Assalti les esglésies o les cases edificades a l’entorn.
-Agredeixi o injuriï clergues, monjos o monges desarmats.
-Robi béns de l’Església.
CONTESTA
1.En què va consistir la “treva de Déu?
En canvis.
El vassallatge
El concepte de fidelitat és el que articula qualsevol tipus de relació entre els habitants d’un regne, des del rei fins als pagesos.Els privilegiats estableixen pactes de fidelitat entre ells, el vassallatge.
Els grans nobles juren fidelitat al monarca , i, alhora, els senyors que tenen vassalls a qui han repartit feus més petits, reben el jurament de vassallatge
CONTESTA
´
1.En què consistia la relació de vassallatge? Quins avantatges tenia pels privilegiats?
Articula qualsevol tipus de relació entre els habitants .Els privilegiats estableixen pactes de fidelitat entre ells.
Edgar Fernández I Pol Navarro